in

Güneş Işınlarının Zararları Nelerdir ve Nasıl Korunulur?

Hayatın akışı için son derece önemli bir yere sahip olan, ölçülü şekilde faydalanıldığında da aslında bir şifa kaynağı olan Güneş, fazla maruz kalındığında ciddi sağlık sorunlarına da neden olabiliyor.

Güneş Işınlarının Zararlı Etkileri

Güneş Yanığı

Özellikle yaz aylarında denize giren birçok kişinin karşılaştığı durumlardan birisi. Hemen hemen herkesin bu şekilde tatsız bir anısı olsa da bu durum sürekli tekrarlandığı takdirde ciddi sorunlara neden olabilmektedir.

Çiller

Özellikle açık tenli kişilerin uzun süre güneşe maruz kalmasıyla ortaya çıkabilir. Sağlık açısından bir zararı olmasa da kötü huylu kanser belirtisi olan lekelerin tespitini zorlaştırabilir.

Güneş Lekeleri

Cilt lekeleri ya da yaşlılık lekeleri olarak da bilinen bu lekeler aslında güneşin etkisiyle ortaya çıkar. Uzun vadede ciltte kötü bir görüntüye neden olacaktır.

Katarakt

Güneşin tek zararlı etkisi ciltte değildir, gözlerde de soruna neden olabilir. Güneş gözlüğü ya da şapka olmadan direk güneş ışınlarına maruz kalmak, katarakt gelişimine neden olabilir.

Solar Keratoz

Cilt kanserine dahi neden olabilen bu lezyon, ciltte kırmızı ya da kahverengi pullanmalar ile görülür. Özellikle açık renkli tene sahip olanların uzun süre güneşe maruz kalmasıyla ortaya çıkmaktadır.

Yaşlanma

Ciltteki yaşlanmaların neredeyse %80’inin güneş etkisiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Güneş ışınları ciltte elastikiyeti sağlayan elastin adlı liflerin zarar görmesini sağlayarak yaşlılık belirtilerini ortaya çıkarır.

Skuamoz Hücre Kanseri

Burun ve alın gibi en çok güneşe maruz kalan yerlerde ortaya çıkan kanamalı bir nodüldür. Eğer çabuk fark edilir ve üzerine gidilirse tedavisi mümkündür.

Melanom

Oldukça uzun süre güneşe maruz kalanlarda görülebilen bir cilt kanseri türüdür. İlk başta deride görünen koyu kahverengi bir renkte ben oluşumu ile gözlemlenmesi mümkündür.

Güneş Işınlarından Korunma Yolları

Ozon tabakasının eskiye nazaran çok daha geçirgen bir hal alması ve koruyucu özelliğini belli ölçüde yitirmesi ile artık güneşe karşı daha dikkatli olmak gerekiyor. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak içinse şu hususlara dikkat etmekte yarar var;

  • Yaz aylarında, güneşin tam tepede olduğu 11:00 ve 16:00 saatleri arasında mümkün olduğunca güneşe çıkılmamalı.
  • Güneşin etkilerinden korunmak için geniş kenarlı şapkalar ve güneş gözlüğü kullanılmalı.
  • Güneşe çıkmadan önce doğal içeriğe sahip olduğundan emin olunan bir güneş kremi kullanılmalı.
  • Yaz aylarında mümkün olduğunca açık renk elbiseler tercih edilmeli.
  • Güneşin tam tepede olduğu saatlerde dışarı çıkılacaksa şort ya da kısa kollu tişörtler yerine ince pantolonlar ve uzun kollu tişörtler giyilmeli.

Sizlerde güneş ışınlarından korunma yolları hakkındaki bilgilerinizi yazımıza yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Saçlarda Kepek Neden Olur ve Nasıl Geçer

Baş Ağrısına Ne İyi Gelir ve Neler Yapılabilir