in

Tüp Bebek Tedavi Süreci Hangi Aşamalardan Oluşur?

Tüp Bebek Tedavi Süreci Aşamaları

Doğal yöntemleri kullanarak çocuk sahibi olamayan çiftlere tüp bebek tedavisi yıllardır başarıyla uygulanmıştır. Yardımcı üreme teknolojisi olan tüp bebek tedavisi; açıklanamayan kısırlık, ileri yaş, kadın enfeksiyonları ve fallop tüpü tıkanıklığı gibi metabolik bozukluklar nedeniyle çocuk sahibi olamayan çiftlere, erkeklerin sperm sayısı ve kalitesinin düşük olması durumları için hizmet vermektedir. 

Tüp bebek tedavisi günümüzde en çok tercih edilen kısırlık tedavi yöntemidir. Dişi ve erkek germ hücrelerinin laboratuvar şartlarında toplanıp döllenmiş yumurtanın anne rahmine yerleştirilmesi ile uygulanan suni tohumlama tekniğidir. Bu işlem yumurtaların dişi germ hücreleri olarak, spermlerin de erkek germ hücreleri olarak belirli koşullarda toplanmasıyla gerçekleştirilir. 

Döllenme sağlıklı bir şekilde tamamlandıktan sonra yumurtanın bölünme sürecine başlaması ve embriyo denilen bir yapıya dönüşmesi beklenir. Daha sonra embriyo anne rahmine yerleştirilerek başarılı bir şekilde bağlanır ve gebelik süreci başlar. Bu aşamadan sonra hamileliğin doğal gebelikten farkı yoktur.

Bahsedilen bu tedavi için gerçekleşme evresinde bazı aşamalar meydana gelir. 

Bunlar;

  • Yumurtalıkların uyarılması
  • Yumurtaların toplanması
  • Döllenme ile embriyo oluşturulması
  • Embriyo gelişimi
  • Embriyo transferi

Şeklinde ifade edilir ve sağlıklı bir tüp bebek tedavisi için bu aşamalar başarıyla gerçekleştirilmelidir.

1. Adım Yumurtalıkların Uyarılması

İlk adım, tüp bebek tedavi ilaçları ile yumurta gelişimini canlandırmaktır. Kadınlar doğurganlığı artırıcı ilaçlar alarak yumurta üretimini artırabilirler. Bir kadın her ay belirli sayıda yumurta üretir. Doğurganlık ilaçları yumurtalıkları uyarır ve olgun yumurta sayısını arttırır. Bu adımda kadınların düzenli olarak vajinal ultrason muayenesi yaptırması gerekir. Yumurtalık ve hormon seviyelerini test etmek için bir dizi kan testi yapılmalıdır.

2. Yumurtaların Toplanması

Bu adım, foliküler aspirasyon adı verilen daha küçük bir işlemi içerir. Bu, kadının vücudundan yumurta almak anlamına gelir. Bu prosedür genellikle anestezi altında yapılır ancak hastanede kalmayı gerektirmez. Bu süreçte ilaç alındığı için ağrı olmamalıdır. İşlem transvajinal iğne yardımı ile gerçekleştirilir ve IVF yumurtalıklara ulaşmak için ultrason kullanılır.

Söz konusu iğne, absorpsiyon cihazına bağlanır ve yumurtayı folikülden dışarı çeker. Aynı prosedür diğer yumurtalıklar için de kullanılır. Ameliyattan sonra hafif kramplar ve kanamalar olabilir ancak bayan 24 saat içinde normale dönecektir. Nadir durumlarda, laparoskopik yumurtalık rezeksiyonu gerekebilir. Kadınlar yumurta bırakamazsa bağışlanan yumurtalar kullanılabilir.

3. Döllenme ile Embriyo Oluşturulması

Erkeğin spermi olgun yumurta ile birleşir. Sperm ve yumurta yan yana konulabilir ve doğal yollarla döllenebilir. Döllenme olasılığı çok düşükse, sağlık ekibi spermi yumurtaya enjekte etmeye karar verebilir. Bu sürece intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu veya ICSI denir. Hamile kalma şansınızı artırabileceği yönde düşünceler başlarsa bu yöntem kullanılır.

4. Embriyo Gelişimi

Yumurta, sperm ile birleştikten sonra bölünür ve bir embriyo oluşturur. Kuluçka makinesindeki embriyo gelişmeye devam eder. Tıbbi ekip embriyoları izleyecek ve gelişmelerini sağlayacaktır. Beş gün içinde sağlıklı bir embriyo hücrelere bölünür. Genetik hastalık riski yüksek olan çiftler PGD’yi düşünebilir. Bu, preimplantasyon genetik tanı anlamına gelir.

Bu prosedürü döllenmeden üç ila beş gün sonra gerçekleştirilmesi lazımdır. Laboratuvardaki embriyodan örnek hücre alınır. Sonra olası genetik hastalıkları kontrol etmek için gönderilir. Amerikan Üreme Tıbbı Derneği, bu tedavinin ebeveynlerin karar vermesine yardımcı olduğunu bildirmektedir. Bunun yanı sıra hangi embriyoyu seçip seçemeyeceklerini de bildirmişlerdir. Bu yöntem genetik hastalıkların çocuklara bulaşmasını engelleyebilmektedir.

Tüp Bebek Doğal Doğum

​​​​​​​5. Embriyo Transferi​​​​​​​

Embriyonun dişi uterusa yerleştirilmesi genellikle yumurta toplama ve döllenmeden üç ila beş gün sonradır. Bu işlem, embriyonun rahim içerisine yerleştirilmesi için bir kateter kullanılarak doktor tarafından gerçekleştirilir. Embriyo rahim veya rahim duvarına yerleştirilir. Bu süreci başarıyla tamamladıktan sonra hamilelik gerçekleşmiş demektir. 

Bu içerik https://www.esracabukcomert.com/tup-bebek-tedavisi-ankara/ sayfasından derlenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blue Black Hair Color

Mavi Siyah Saç Rengi Kimlere Yakışır? Nasıl Yapılır?

Polivit Şurup

Polivit Şurup Ne İşe Yarar? Ne için Kullanılır? Fiyatı